Pentuja : Puppies

» Kasvatusperiaatteet : Breeding ethics

Seuraava Dwylch-pentue alustavasti suunnitelmissa minun Nuukalle. Nuukan silmät pitää vielä peilata, mutta mitään suuria yllätyksiä siellä ei ole odotettavissa. Urosehdokas on jo tiedossa, mutta julkaisen sen vasta, kun olen uroksen tavannut ja sen sopivaksi todennut. Pentue tullaan astuttamaan Nuukan syksyn 2018 tai kevään 2019 juoksuihin.

The next Dwylch litter planned for my Nuuka. Her eyes need to be checked before that but there shouldn't be anything special. I have a male on my mind, but I don't publish him before I have met and accepted him. Nuuka will be bred in her Autumn 2018 or Spring 2019 heat.

male : uros

BH Dwylch Tigris Balica


00.00.0000
FCI ???
??
HD ?
ED ?
OCD ?
spine : selkä ?
? normal

» Oma sivu : own page
24.05.2016
FCI ER34998/16
tricolour brindle
HD A/A
ED 0/0
SD (OCD, olat) 0/0
spine : selkä LTV0 VA0 CEA/TNS/CL/MDR1 normal
IGS kantaja : carrier

» Lisätietoja : more info
» Possu @ DM wix.com

sire (reg nro)
titles
HD ED OCD
color
grandsire (reg nro)
titles
HD - color
great-grandsire (reg nro) HD
great-granddam (reg nro) HD
granddam (reg nro)
titles
HD - color
great-grandsire (reg nro) HD
great-granddam (reg nro) HD
Dwylch Tigris Balica
BH
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0
black brindle tri
Tiger (DK07537/2010)
NORD Ob Ch, DK ObW-12
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0 - black brindle tri
Pluto (N09848/04) - Nord & Int Ob Ch - HD B/B
Team Stenmann Amazing Mayzee Lou - HYRDPR2 - HD B/B
My Trusted Friend Kane's Wicky
BH TK2 JK1 VK2
HD A/A, ED 0/0, OCD 0/0 - red sable
Canen Kane - norwegian herdingtest - HD B/B
LIZ (ISDS298880) - HD A/A

Yllä kolmen polven sukutaulu titteleineen, lonkkatietoineen ja väreineen. Kuuden polven sukutaulu täältä.

Above is a three-generation pedigree with titles, HD-results and colors. Six-generation pedigree here.

Nuukasta

Meistä lähes jokainen sanoo, että oma koira on se kaikkein paras. Ihan kaikessa. Luultavasti myös minä kuljen vaaleanpunaiset lasit päässäni, koska minusta Nuuka on, jos ei täydellinen, niin hyvin lähelle sitä.

Yhdistäessäni Possun ja Tigerin toivoin yhteistyökykyisiä, työtä rakastavia keskivertoa kovempia koiria, jotka seisovat omilla jaloillaan, ovat rohkeita ja uteliaita, ja jotka eivät olisi alusta- tai ääniarkoja. Nuuka on kaikkea tätä, ollut pikkupennusta alkaen. Toisaalta niin olivat kaikki muutkin, mutta jostain syystä juuri Nuuka tuntui kaikkein omimmalta, vaikka alunperin meinasinkin järkisyistä jättää toisen nartun itselleni.

Yhtä kaikki, Nuuka on täyttänyt kaikki odotukseni, ja vielä hieman päälle. Sen kanssa on ihan uskomattoman mukava harrastaa ja tehdä, koska se on aina valmis ihan mihin tahansa. Ja ihan mikä tahansa on sen mielestä ihan hirveän hauskaa ja kaikkein parasta, koska silloin saa tehdä minun kanssani. On ihan se ja sama tehdäänkö me jälkeä, tokoa/tottista, hakua, turhia temppuja, tai vaan hölmöillään ja leikitään keskenämme, Nuuka on aina menossa mukana ja onnellinen siitä.

Treenaamme tavoitteellisesti tokoa, pk-jälkeä ja pelastusta (painottaen jälkeä), pk-jäljen ollessa meidän päälajimme. Nuuka treenattiin vähän reilu vuoden ikäisenä JK1-kuntoon noin kahdessa kuukaudessa. Tätä ennen se oli tehnyt muutamia kymmeniä metrejä pitkiä jälkiä pellolla ilman keppejä. Samaten sille treenattiin ykkösluokan tottis kuntoon samaisessa ajassa - tätä ennen se ei mielellään hypännyt edes tokoestettä. Nykyään sen mielestä esteet ovat ihan huippuhauskoja.

Nuukan kyky toimia, kokeilla ja palautua ovat asioita, jota arvostan koirassa mielettömästi. Se ei epäröi, vaan tekee kuten käsken, ja yrittää yrittämistään jos epäonnistuu. Sille saa latoa päälle älyttömän paljon painetta ennen kuin sitä alkaa hieman ahdistaa, ja sekin ahdistus kaikkoaa kuin tuhka tuuleen heti, kun sitä pääsee palkkaamaan. Sen jälkeen se on kuin ei olisi ikinä paineistunutkaan. Ja jos se sattuukin ahdistumaan/paineistumaan, se ei menetä toimintakykyään.

Nuuka on korkean vireen koira, jolla on kuitenkin selkeä off-nappi. Se toki leikkii sisällä itsekseen, kissan tai Hypnon kanssa useinkin, mutta pääosin se vain nukkuu jossain lähettyvillä. Se siirtyy mielellään talossa sisällä perässäni, ja haluaa olla siellä missä ihmiset ovat. Se ei kuitenkaan tunge leluja käsiin tai vaadi tekemistä, mutta osallistuu kyllä jokaiseen mahdolliseen toimintaan noin kahden sentin päästä. Poistuu kyllä kauemmas makoilemaan, jos niin käsken. Sen kanssa on saanut nuorempana hieman harjoitella rauhoittumista, mutta ei valtavissa määrin. Rauhoittuminen ei siis ole ehkä täysin luontaista, mutta ei kaivamisenkaan takana.

Nuuka tekee aina kaiken mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman voimakkaasti. Sen toko ja tottis on vaikuttavaa, kun se uhkuu intoa ja voimaa, ja tekee mm käännökset ja siirtymiset salaman nopeasti. Tämä on asettanut omat haasteensa rauhallisempiin liikkeisiin, kuten kaukokäskyihin. Virettä siltä ei ole koskaan tarvinut nostattaa, ainoastaan laskea. Edes pitkän sarjan teko ilman palkkaa ei laske sen virettä.

Nuuka syö hyvin nameja, se leikkii mielellään niin noutamista kuin vetoakin, mutta se palkkautuu äärimmäisen hyvin pelkästään kehuilla ja silityksillä. Palkkaan sitä useinkin vain sosiaalisesti, ja se on siitä yhtä mielissään kuin vaikkapa herkusta. Leluun se puree hyvin kiinni, mutta korjailee paljon otetta, ja ottaa mielellään ohuet asiat, kuten kädensijat suuhunsa patukan keskiosan sijaan. Sillä on myös erittäin hyvä taistelutahto, ja se repii kaikki neljä raajaa apunaan. Myös lelun noutaminen on sen mielestä hirvittävän kivaa. Se on siis erittäin helppo palkattava.

Nuuka on hyvin sosiaalinen ja avoin koira. Se rakastaa ihmisiä, ja kiipeilee syliin nuollen naaman. Se katselee maailmaa sydämet silmissä, eikä luultavasti koskaan pystyisi uskomaan, että joku tahtoisi sille pahaa. Jos Nuukalta kysyttäisiin, sen elämäntehtävä olisi mitä luultavammin rakastaa kaikkia ja kaikkea, sekä tehdä töitä. Näin ollen se on ollut helppo treenata hakuun, ja toisaalta sen kanssa on saanut treenata oman aikansa ihmisten huomiottajättämistä. Toiset koirat se ottaa vastaan mielistelevästi; toiset ovat sen mielestä kivoja ja niiden kanssa voi juosta aivottomasti menemään, toiset ovat epäilyttäviä ja niihin pidetään vähän etäisyyttä. Koskaan se ei kuitenkaan ole näyttänyt aggressiota, vaan siirtyy itse kauemmas.

Suurin synti tässä koirassa lienee sen äänenkäyttö. Kumpikin vanhempi on hiljaisia työskentelijöitä, mitä nyt Possu tykkää jodlata, joskaan ei töissä ollessa. Nuuka sen sijaan saattaa älähdellä patoamisessaan. Tämä näkyy eniten liikkeelle lähdössä, jossa se voi kiekaista kertaalleen. Nuorempana tämä oli asia, johon sai oikein urakalla puuttua, ja se jäikin pitkäksi aikaa kokonaan pois. Kuitenkin aina välistä ulvahtelu nostaa hieman päätään, jolloin koiraa pitää muistuttaa ettei kyseinen toiminta ole sallittua. Yleensä joikuminen liittyykin erittäin korkeaan vireeseen ja palkattomuuteen, eli se luultavasti alkaa yliyrittää ja padota itseään, onnistumatta viimeisessä ihan täysin kokonaan. Hermoista tässä tapauksessa ei voi olla kyse, koska Nuuka on yleisesti ottaen erittäin täysipäinen ja hyvähermoinen koira.

Lampailla emme ole käyneet, mutta niillä olisi tarkoitus pyörähtää ennen pentuetta. Lähinnä treenipaikkojen puutteessa emme ole paimentaneet, joten minulle on erittäin tärkeää nähdä edes kertaalleen tai pari, että koiralla vietti on olemassa. Bordercollie ilman paimenviettiä ei ole bordercollie.

Lyhyesti kertauksena; Nuuka on erittäin hyvä ellei täydellinen!

Suvusta ja sairauksista

Lorem ipsum

Sisaruksista

Lorem ipsum

Uroksesta

Lorem ipsum

Suvusta ja sairauksista

Lorem ipsum

About Nuuka

Lorem ipsum

Her pedigree and family illnesses

Lorem ipsum

Siblings

Lorem ipsum

About male

Lorem ipsum

His pedigree and family illnesses

Lorem ipsum